Eerste wereldoorlog

Le Ciel Bleu ligt midden in de voormalige slagvelden van de eerste wereldoorlog (1914-1918). In de directe omgeving is er veel te zien en te leren over deze heftige en intrigerende periode.

Loopgraven, monumenten, oude overblijfselen van bunkers, bizarre landschappen, vind je overal in het gebied rondom de Maas. De eerste wereld oorlog was een loopgravenoorlog, wat betekende dat er van man tot man gevochten werd voor elke meter grond voorwaarts of achteruit.

In 2014 is het 100 jaar geleden dat “La Grande Guerre” zoals de Fransen hem noemen uitbrak. La Grande Guerre is voor Frankrijk dé belangrijkste oorlog, waarbij er helaas heel veel mensen omgekomen zijn. Dit is uiteraard in 2014 uitgebreid herdacht. In de verschillende dorpen en steden om ons heen zijn er het hele jaar door herdenkingen en speciale activiteiten. Meer informatie kunt u vinden via http://www.lemonde.fr/centenaire-14-18/

Ondanks de heldhaftige weerstand bij het Fort de Troyon kon niet worden voorkomen dat Saint-Mihiel werd ingenomen door de Duitsers, die in september 1914 de aanval hadden ingezet in de richting van de vesting Verdun. De Saillant van Saint-Mihiel werd pas in 1918 bevrijd tijdens een Amerikaans offensief (ter herdenking van de gevallenen van deze slag is er op de berg van Montsec een monument gebouwd in de vorm van een zuilentempel, hier heb je een prachtig uitzicht op de omliggende dorpen, vlaktes en heuvels).

In dit gebied, waar de meest heftige gevechten hebben plaatsgevonden, zijn veel loopgraven te vinden (Tranchées des Bavarois, Bois Brûlé, Tranchée de la Soif). Deze zijn zichtbaar vanaf speciale uitzichtpunten.

De Crête des Eparges, vlakbij Deuxnouds aux Bois (Le Ciel Bleu), is de bergtop die uitkijkt over de uitgestrekte Woëvre-vlakte en op de stad Metz, en was de inzet van zware gevechten, vooral in 1915. Hier vind je een bizar mooi landschap (zeker in het voorjaar als de gouden regen bloeit) met diepe kuilen waar de berg geïmplodeerd is. Er zijn verschillende monumenten en op de top heb je een schitterend uitzicht over de Waver-vallei.

Abdij (Abbay de l’Etange)

In het bos achter Le Ciel Bleu ligt een oude, inmiddels vervallen abdij. De abdij is in 1144 gesticht door Philip de abt van Belval. De dorpen rondom de abdij (onder andere Deuxnouds aux Bois) ontleenden destijds hun bestaansrecht aan de abdij. In een wandeling van een half uur loop je door het bos naar de Abdij. Je kunt nog goed zien en voelen hoe het geweest moet zijn…..

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/home/deb35304/domains/lecielbleu.eu/public_html/bleu/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.