We hebben besloten ons verhaal op te schrijven op de site. We beginnen met nu, maar gaan proberen ook achteraf de vorige jaren te beschrijven….

Voor ons een leuke manier om zaken bij te houden, en wellicht voor lezers en bezoekers informatief. Heb je zelf iets te vertellen, of iets toe te voegen,  reageer dan even.

1991:

Ineke en Nico, de ouders van Annemarie, hebben een huis gekocht in Deuxnouds aux Bois. De jaren erna zijn we er veel en graag.

Het huis naast hen staan min of meer leeg, de mensen van wie het is komen er weinig. We dromen dat het ooit van ons is… geen serieuze plannen want geld hebben we niet met 3 kleine dochters.

juni 2001:

Ineke belt, het huis is te koop. Een wonder, als je echt iets wil…

30 juni 2001:

Het is van ons! We hebben een oud boerderijtje gekocht, de indeling is als volgt:

een woonhuis met een keuken waarin een grote Lorraine haard en een echte gootsteen zit, een opkamer en twee slaapkamers, tenminste 1 echte en een op de overloop.

Rondom dit woonhuis zit een enorme zolder (hooi) waarin door de vorige bewoners met pallets een soort kamertjes gemaakt zijn. De badkamer ziet er redelijk uit en zal voorlopig dienst blijven doen. Achter het woonhuis zitten de oude stallen. Een ervan is afgetimmerd tot een soort keuken. Daar bivakkeren we dus ook voorlopig  met onze potten en pannen. We koken op een butagasstelletje met 2 pitjes. En geloof me daar kan je best voor 12 man op koken.

De andere ruimte is een soort spookhuis, spinnenlijkjes overal waar je kijkt, aangestampte aarde en..? op de grond en de 2 ramen zijn volledig dichtgemetseld. Dat wordt dus ooit de keuken.

Na heel veel aarde versjouwen, vloer storten (en weer uitbikken en wéér storten) balken schilderen, muren leemstuccen en schilderen ontstaat er een prachtige grote lichte woonkeuken.

Er volgen zomers en weekenden van plafonds eruit slaan, (Wouter onze zwager,was werkelijk helemaal wit!), 300 (ongeveer) lege wijnflessen weggooien (waarom bewaren mensen dat?), vies plastic behang van muren af bikken, de Lorraine haard weer in ere herstellen, heel veel spullen naar het grof vuil brengen (Pap en Mam bedankt!) (De vloer van de zolder hebben we moeten stutten omdat de spullen die er op gelegen hadden zo zwaar waren dat hij verzakt was.), nieuwe plafonds maken, stuccen, schilderen, tegelen, boren, zagen, timmeren…en het eeuwige “waar is de rolmaat/potlood” is niet van de lucht.

Het huis was alleen te verwarmen met de haard…dat is in de winter echt koud. Helemaal omdat de haard een plateau had waarop een immens vuur gemaakt kon worden waarvan je het aan de voorkant lekker warm kreeg maar aan de achterkant nog steeds koud had.  We hebben er een speksteenkachel in gezet, dat gaat een stuk beter. In het woonhuis, de gang en de keuken hebben we cv geinstaleed (Wim en Ron!). We moeten het voorlopig stoken met flessen gas. Dat werkt niet echt.

In het hele huis is de elektra vernieuwd door Nico, Alles moest per draadje uitgezocht worden omdat het werkelijk aan elkaar geknoopt zat. Een berenklus!

 

2010-2011

We weten dat we op termijn toch graag verhuizen naar deze plek en een Chambre ‘d Hotes willen beginnen. We geven ons huis een naam “Le Ciel Bleu”.

Tot die tijd beginnen we vast met het geven van workshops en verhuur van het huis.

vilten/haken/ zingen….

Pinksteren 2011:

Fred zingt in een koor, Popkoor BinnensteBuiten in Almere. Een half jaar terug kwam het idee om met het koor naar ons huis te gaan en er een leuk en leerzaam koorweekend te gaan houden. Met Pinksteren was het zover. We hadden alles voorbereid. Iedereen had een slaapplek en ook de buren hadden 2 slaapkamers ter beschikking gesteld. Uiteindelijk waren we met 27 mensen, maar 2 ervan stonden op de leuke camping in St. Maurice s/s les Cotes, Le Bois Joli.

Wat een weekend! We hebben geoefend en workshops gedaan in het kleine kerkje van Deuxnouds. Het was prachtig weer, dus veel genieten en gezellig kletsen in de zon….. Annemarie heeft  heerlijk gekookt, met hulp van haar ouders. Op zaterdag was een gratis optreden voor de gemeente en andere belangstellenden in de kerk van Lamorville ( 2 dorpen verder).  Er waren 3 aankondigingen geweest in de Franse krant en op de site van Meuse-Ardennes.com en bij de bakker aan de kar.

Het was een top optreden. Zaten ze eerst nog wat onwennig te kijken, na 2 nummers ging het dak eraf. Hele leuke reacties, zelfs van mensen die er geen woord van verstonden. En achteraf, heel Frans, een aperitief en een stuk brioche in de plaatselijke feestzaal van Lamorville.  Wellicht dus een reprise in 2012….

Hierna zijn wij nog een weekje gebleven, met wat nieuwe  gasten, waaronder de dirigent van het koor, die tijdens het weekend een huis in ons dorp heeft bezichtigd en aangekocht (tenminste de bereidverklaring). daarover later meer……

21 september 2011

werkzaamheden voortuinWe hebben een zomer van hard werken achter de rug. Inmiddels hebben Jetse en Martina het huis naast Nico en Ineke gekocht. Heel gezellig!

Onze grote gastank is geplaatst in de voortuin, onder de grond. En nu hebben we warm water in de keuken en de cv doet het!

Wij zijn begonnen met onze eigen slaapkamer; in de oude stal. Alle plafondbalken hadden we al in de xylomon (anti-houtworm) gezet en nu konden we ze in de witte latex zetten. Her en der kom je wel een spin tegen… De muur is gestucd met en mengsel van kalk en zand, dat wordt werkelijk keihard.

Vervolgens paars geschilderd. Maar ja, dat vocht….onder ons huis loopt een waterloop en het vocht trekt door de muren omhoog. Het resultaat is muren die aan de binnenkant soms drijfnat zijn en erger, de verf komt weer van je muren af.

De achterste buitenmuur moet dan ook hoognodig van een nieuwe crepielaag voorzien worden. Dit zal in oktober gebeuren door de aannemer (hopen we).

achterkant huisIn onze keuken hebben we 3 jaar geleden dikke lagen leem gesmeerd, want met dat vocht moet je toch iets natuurlijks, vochtregulerend en ademend op de muur smeren…. je raadt het al, langzaam ontstonden er zwarte vlekken op de muren. Ok, dan maar behang er overheen. Dat werkt dus niet, nog meer zwarte vlekken.

Prima dan maar niet op natuurlijke basis en het meest smerige blik verf wat we nog hadden (anti vocht) er opgesmeerd….ging even goed tot deze zomer, ik zie toch echt weer kleine maar echt zwarte vlekjes. We hebben voor nu besloten het te negeren.

Maar goed, de slaapkamer; de elektra is klaar (pap dank!), Fred heeft muurtjes gebouwd en Annemarie heeft ze gestucced voor de badkamer en (jawel!) ons inloopkast (je).

De deuren en ramen zijn geschilderd, badkamer betegeld, water aangelegd (Wim is hier onze steun en toeverlaat). Telkens weer puzzelen om de juiste koppeling te krijgen of zeer creatief iets  “in elkaar te vlooien”  zodat het wél past.

Najaar – winter 2011 -2012

De slaapkamer is echt een enorme klus, maar we zijn zo goed als klaar. Het blijft een wonder hoe je van een vochtig “hok” een mooie slaapkamer kunt maken. In de tuin is ook het een en ander gebeurd, we hebben samen met Ada, Nico en Ineke de coniferen gesloopt. We hebben daardoor erg veel licht en ruimte daardoor in de achtertuin gekregen.

Maart 2013:

Onze droom is in vervulling gegaan: we zijn definitief verhuisd naar Le Ciel Bleu.

Oktober 2013:

200 kilo H-balk omhoogWe hebben ons eerste seizoen achter de rug….in een woord geweldig! We hebben een zomer lang volop gasten ontvangen. Iedereen die ons gevonden heeft; dank jullie wel voor je gezelligheid en aanwezigheid. Ook nu zijn we gewoon open en druppelen er nog steeds gasten binnen.

We gaan starten met het bouwen onze 4e gastenkamer…balken, platen, betonijzer is besteld, dus we kunnen starten. Dit wordt een witte kamer, in een romantische brocante stijl. Uiteraard met eigen badkamer en toilet. Vanaf juni 2014 is hij in gebruik en kan er geboekt worden.

Vanaf nu kunnen we het hele jaar door gasten ontvangen. Welkom iedereen!

Januari 2016.

De tijd vliegt voorbij, Le Ciel Bleu heeft drie fantastische seizoenen gedraaid met workshops, veel Chambres d’Hôtes gasten en heel veel gezellige avonden aan de eettafel. In de wintermaanden klussen we almaar verder om het huis nog meer naar onze wens te maken. Inmiddels hebben we een geheel vernieuwde gang, een prachtige overloop op de 1e etage, een 5e gastenkamer en een gite gebouwd. Altijd met heel veel hulp van familie en vrienden.

Voor deze wintermaanden staat het afmaken van de gastenruimte op het programma. Vanaf mei 2016 kunnen onze gasten genieten van een ruime kamer met een heerlijk grote tafel, volop spelletjes en boeken.

We blijven ook volop in beweging wat betreft onze ideeën voor Le Ciel Bleu. Elk jaar “verzinnen”we weer een nieuw workshopprogramma. We werken met vast docenten zodat kwaliteit gewaarborgd is. Kijk vooral onder het kopje workshops voor de workshops van dit jaar.

Daarnaast werken we inmiddels samen met 2 andere Chambres dHôtes in de omgeving en bieden we gezamenlijk een mooi wandelarrangement.

 

Januari 2018

De afgelopen twee jaren hebben, naast het ontvangen van heel veel fijne gasten, onze workshopweekenden en het klussen, in het teken gestaan van twee mooie nieuwe aanwinsten in de familie. We hebben zelf in augustus 2016 een hond gekocht. Vidor is onze Schotse Deerhound. Inmiddels is hij ruim 1 ½ jaar oud. Hij is dol op mensen, onze twee katers Truffel en Gember en op heel hard rennen in het bos. Op 28 augustus 2017 is onze eerste kleinzoon Levi geboren! We zien hem ongeveer 1x per maand en genieten enorm van hem.

Wat betreft het klussen zijn we verder gegaan met onze eigen slaapkamer. Deze was nog steeds een beetje een noodvoorziening. Na al die jaren is het fijn als we zelf ook een goede douche en toilet hebben.

Verder zijn de ramen in de roze en de blauwe kamer vernieuwd en hebben die nu dus ook dubbel glas. In de achtertuin is een bergruimte gebouwd zodat alle spullen die nu in het “hok” achter de keuken staan daarheen kunnen waardoor we aan de keuken een mooie serre kunnen maken.

In de voortuin hebben we een grote lounchebank gemaakt.

Komend jaar gaan we de serre bouwen (de annex aan de keuken) en wordt er een micro-station voor de riolering geplaatst (najaar). Dit is in Frankrijk een verplichting voor ieder huishouden. Het zorgt ervoor dat al het afvalwater van toiletten en douches helemaal schoon het milieu in gaan. Belangrijk dus laten we dit doen.

2018-2020

De jaren glijden voorbij met het ontvangen van gasten, workshops organiseren, koorweekenden faciliteren en het leven leven…

De afgelopen 7 seizoenen (2013-2019) zijn voorbij gevlogen en we zijn blij met al onze gasten. Sommige komen één keer op doorreis of wat langer anderen komen zeer regelmatig of zelfs een paar keer per jaar. Voor iedereen geldt dat we blij zijn met iedereen die ons vindt.

Naast het runnen van ons Le Ciel Bleu gebeurt er in ons leven, zoals bij iedereen, ook van alles.

In 2017 onze kleinzoon Levi geboren bij middelste dochter Eileen en haar vriend Jeroen. Onze oudste dochter Sophie verkoopt haar huis en zegt haar baan op een gaat reizen. Zo af en toe tikt ze even het honk aan in Nederland of bij ons In Deuxnouds aux Bois. Onze jongste dochter Jessye gaat samenwonen met Chris. De gezondheid van de moeder van Fred is zorgelijk en we proberen zo vaak als kan naar haar toe te gaan. Ook de ouders van Annemarie hebben wat gezondheidsproblemen en waar we kunnen ondersteunen we.

De serre in af en wij én onze gasten maken er veel gebruik van. In de winter is het er heerlijk knus en warm met de houtkachel aan. De zon zorgt voor veel licht in de serre en de keuken waardoor je al snel het gevoel hebt dat het voorjaar begint. ’s Zomers zetten we de deuren naar de patio open en kun je genieten van alle ruimte.

De grote klussen in en om het huis worden steeds minder maar we bedenken toch iedere keer weer iets nieuws. In de achtertuin hebben we een “arbri de jardin” geplaatst. Deze is lekker ruim en multifunctioneel. Hij kan gebruikt worden voor workshops of als heerlijk rustige werkplek en wie weet wil je er wel een keer in slapen….

En toen sloeg wereldwijd de Corona-crisis toe. Uiteraard heeft dat ook voor ons grote gevolgen gehad. We misten een aanzienlijk deel van onze inkomsten. Gelukkig konden we aanspraak maken op een bescheiden uitkering waardoor we het hoofd boven water konden houden.

Maar bovenal misten we onze gasten. Veelal waren het weekenden die al ver vooruit geboekt waren met bijvoorbeeld familie. Alle koorweekenden onder leiding van Jetse Bremer konden in 2020 niet doorgaan. Kortom een raar voorjaar…ondertussen werd onze kleindochter Emma op 3 april geboren en wij konden daar helaas niet bij zijn en ook in de weken erna niet naar toe.

Inmiddels is het zomer, de boekingen druppelen binnen, de zon schijnt, we staan weer in de keuken (uiteraard met allerlei “corona-regels) maar….we mogen weer!

 

Deel deze pagina: