Onze streek is rijk aan cultuur en cultuurhistorie. Zo zijn er verschillende musea (o.a. Centre Pompidou/Le Musée de l’école de Nancy/ecomusée in Hannonvile). Er zijn veel mooie oude kerken, kathedralen en historische gebouwen te bezoeken/bezichtigen.
Op www.tourisme-meuse.com kunt u informatie vinden over de verschillende musea

 

Centre Pompidou

In Metz staat het prachtige gebouw van het Centre Pompidou (een satelliet museum van het Centre Pompidou in Parijs, met een eigen collectie en kunstbeleid). Het museum heeft een vaste collectie moderne kunst en daarnaast wisselende tentoonstellingen.

Het gebouw alleen is al meer dan de moeite waard. Het is ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban en de Franse architect Jean de Gastines. De eerste steen van het museum, dat zich vlak bij het station van Metz bevindt, werd gelegd op 7 november 2006. De opening vond plaats op 12 mei 2010. Het gebouw biedt 5.000 m² tentoonstellingsruimte, verspreid over drie expositieruimtes en een centrale hal. Een golvend houten dak overkoepelt het geheel. Boven de luifel is een spits met een lengte van 77 meter gemonteerd, een verwijzing naar 1977 het jaar van de opening van het museum in Parijs.

Ligier Richier

Ligier Richer was de grootste renaissancekunstenaar uit Lotharingen, werd rond 1500 geboren in Saint-Mihiel. Hij heeft schitterende, vooral religieuze, beelden gemaakt, maar door de prachtige, realistische manier van beeldhouwen is het ook de moeite waard als je zelf niet zoveel met het geloof hebt. Er is een autoroute langs 6 steden waar beelden van Ligier Richier staan (krijg je mee).